Piano luchtvochtigheid

 

Luchtvochtigheid & uw piano

 U heeft er vast wel eens over gehoord: de luchtvochtigheid is heel belangrijk als u een piano hebt. Ja dit klopt maar er wordt te vaak onterecht paniek over gezaaid. Laten we eerst een uitleggen wat de luchtvochtigheid met uw instrument doet; Houten onderdelen in een piano kunnen ‘bewegen’ onder invloed van vocht. Zo kan te droog hout krimpen of krom trekken. Te vochtig hout kan dit ook! Dus het verhaal dat een piano eter te vochtig kan staan is echt onjuist. Het beste voor een piano of vleugel is een stabiele omgeving. de luchtvochtigheid zal hier minder wisselen. 

Hygrometer

Om te weten wat de luchtvochtigheid is heeft u een hygrometer nodig. Deze meet de luchtvochtigheid. Een digitale hygrometer is het enige dat goed werkt. de oude haarhygrometer (klokje met een naald) moet je jaarlijks eiken. iets wat nooit gebeurd. Zo staat deze hygrometer als op 70% en denkt u dat het allemaal in orde is.

Vloerverwarming & uw piano

Bij het woord vloerverwarming schiet veel pianoverkopers en pianotechnici meteen in de stress, nergens voor nodig. Vloerverwarming straalt gelijkmatig warmte af en heeft minder temperatuurschommelingen dan traditionele radiatorverwarming welke voor veel luchtcirculatie zorgen en daarmee ook de vochtigheid sterk doen schommelen. Openhaarden en potkachels zijn wel dramatisch, een directe vuurbron zal altijd zuurstof wegtrekken en daarmee zal de luchtvochtigheid enorm dalen als deze brandt. 

Door de jaren heen zijn er veel fabrikanten geweest die handig inspeelden op ‘Het klimaat van de piano’. Zo is er de Hydroceel wat eigenlijk de opvolger is van het potje water onderin de piano. Doordat de kast van de piano ‘gesloten’ is werkt dit aardig maar niet optimaal. Het water zal namelijk niet snel verdampen maar eerlijk, het is een stap in de goede richting. Ook worden oplossingen als een pianocarpet verkocht. Alsof een kleed onder de piano de luchtvochtiheid in de piano kan regelen..

Het enige product dat wel werkt is de Piano-life-saver. Dit systeem kan in iedere piano worden ingebouwd zonder de piano te beschadigen. Het kan zoveel drogen als bevochtigen en dat is nu precies wat we willen! Het Dampp-chaser systeem is verkrijgbaar vanaf € 499,-

  Dampp-Chaser 

  Het Vochtigheidssysteem  voor de piano

  Het Piano Lifer Saver Systeem is geruisloos en uit het zicht binnenin uw piano geïnstalleerd. Op elk Piano Life Saver Systeem rust vijf jaar garantie die slechts geactiveerd kan worden door het door een pianotechnicus te laten installeren.

  Piano-installatie

  Ontvochtiger: als de vochtigheid toeneemt, verdrijft het de vochtige lucht weg van de piano door gebruik te maken van warme luchtstromen.

  Bevochtiger: bevochtigt het droge hout van uw piano als de vochtigheid afneemt; een waarschuwingslampje geeft aan wanneer het water te laag staat en er aan de Bevochtiger water moet worden toegevoegd; bijvullen is eenvoudig en gemakkelijk.

  Waterslang: hiermee kunt u water aan de Bevochtiger toevoegen als het 3-LEDS-lampjespaneel de noodzaak voor water aangeeft.

  Humidistat: dit is het zenuwcentrum van Het Systeem dat aanvoelt of de houten delen van uw piano te vochtig of te droog zijn en wisselt automatisch van Ontvochtiger naar Bevochtiger en beschermt uw piano zodoende tegen schade door veranderingen in vochtigheid.

  3-LED-lampjespaneel: het groene lampje aangeduid met POWER geeft aan dat het Systeem elektrische stroom heeft en een geel lampje aangeduid met WATER begint te knipperen als de Bevochtiger water nodig heeft. Het rode lampje aangeduid met PADS gaat knipperen als de pads (speciale papieren celstof doekjes) geen water meer opzuigen en vervangen dienen te worden.